Psykiatriker i Stockholm avgör om du har en diagnos

06 oktober 2021
Lily Hansen

editorial

Att få en diagnos kan vara både en lättnad och någonting som är förenligt med en förskräckelse. En del tycker det är skönt att gå till en psykiatriker som svart på vitt kan visa på att det du lider av är någonting som går att definiera och som är större än dig själv. Man tycker att det är befriande att höra att det finns någonting som går att behandla. Att det finns andra som lider av samma sak, och att det går att fastställa i form av en diagnos.

Ibland kan det vara svårt att överhuvudtaget få någon hjälp innan man har fått sin diagnos på pappret. Men vem som helst kan inte ställa diagnosen. Det är som sagt psykiatrikern som gör det. Ingen annan. Anledningen är att psykiatrikern har gått en utbildning som gett personen den kompetens och erfarenhet som krävs för att kunna diagnosticera patienter med besvär. Oavsett om det är depression, missbruk, ADHD eller autism.

 

 

Skynda långsamt med diagnoser

Ett besök hos en psykiatriker i Stockholm kan därför förändra hela ditt liv. Före besöket var du kanske bara en nedstämd person med koncentrationssvårigheter och med utmaningar att titta andra människor i ögonen. Efter besöket kanske du är en person som diagnostiserats med depression, ADHD och autism och nu kan börja behandla dina sjukdomar. På så vis är besöket hos psykiatrikern första dagen på ditt nya liv.

Nu överdrivs det lite för effekt dock. En diagnos ställs aldrig på ett besök hos psykiatrikern. Det kan ofta kräva månader av utredningar innan man kan svara jakande eller nekande på om personen i fråga uppfyller kriterierna för att hamna inom diagnosspektrumet. Det gäller att skynda långsamt. När en diagnos ska fastställas ska det göras ordentligt. Inte av att läsa om sina symptom på nätet, utan av en professionell psykiatriker. Gärna i Stockholm.