Introduktion till hästvärlden med ponnyridning

04 juni 2020
Cecilia Olsson

Att rida är en riktigt härlig aktivitet som gör att man kommer ut och rör på sig, får frisk luft samt kanske en ny kompis i hästen man rider på. Att bara vara nära en häst kan verka lugnande på många hästintresserade personer och de kan vara minst lika bra sällskap som en kär hund eller katt. 

Att börja rida som liten är självklart en fördel om vill bli riktigt duktig, men det är aldrig försent att börja. Ridturer är något som är härligt både för vuxna och barn och man kan ta enkla eller mer avancerade turer. Om man är intresserad av att tävla så är de tre vanligaste grenarna inom hästsport dressyr, hoppning och fälttävlan. Dressyr har syftet att visa samspelet mellan ryttare och häst, där hästen ska röra sig vackert och direktiven från ryttaren helst ska vara omärkbara. Hoppning är den största grenen inom ridsport och går ut på, som man hör av namnet, att hästen ska hoppa över hinder på en bana utan att riva dem. Fälttävlan kombinerar dressyr, hoppning och terrängritt i en tävling. I terrängritt rider man ute i terrängen och hoppar över fasta hinder. När det kommer till de riktigt stora tävlingarna kan terrängrittens sträckning vara över en halv mil lång och innehålla över 30-talet hinder. 

Ett barn som har ett häst intresse och vill börja rida kan med fördel göra det på ridskola. Där lär man sig alla nödvändiga grunder både när det kommer till ridning och skötsel av hästen. Det kan kännas tryggt för både föräldrar och barnet att börja på en ponny som är lite mindre än fullstora hästar. På Swartlings Ridskola i Stockholm arrangerar de bland annat ponnyridning. Under exempelvis ett dagridläger får barnen rida på ponnyer, träna på ponnyryttarmärken, ta hand om ponnyerna samt deras utrustning och beroende på hur van ryttaren är kan det bli aktuellt att hoppa hinder. Läs mer om Swartlings Ridkola här https://www.swartlingsridskola.se/.