Vad är grovsopor och vad man kan göra med dem

09 februari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Vad är grovsopor?

Vet du vad grovsopor är? Chansen är stor att du äger några bulkvaror som tar upp mycket plats i ditt hem och som inte passar in i ditt vanliga hushållssopor. Grovsopor är inte samma sak som vanligt hushållsavfall eller trädgårdsavfall, så det kräver särskild hantering. I det här blogginlägget diskuterar vi exakt vad som gör att något är ”skrymmande” och ger värdefulla tips om hur man hanterar det på ett ansvarsfullt sätt – från att donera oönskade föremål till att göra sig av med farliga material på ett säkert sätt. Läs vidare för att få veta mer om hur man identifierar om något betraktas som skrymmande avfall och potentiella lösningar för bortskaffande av stora föremål!

När man talar om grovsopor är det en samling stora eller tunga föremål som inte passar in i vanliga hushållssopor. Det kan vara gamla möbler, leksaker, trädgårdsutrustning, stora kartonger eller elektroniska apparater som inte längre fungerar. Grovsopor är ofta stora nog att du skulle behöva hjälp med att bära dem till din regelbundna soptipp och det finns särskilda regler kring hur de ska bortskaffas på ett miljövänligt sätt. Som tur är finns det företag som specialiserat sig på att just ta hand om och forsla bort grovsopor.

hämtning av grovsopor

Skrymmande föremål

Andra typer av skrymmande föremål som inte är återvinningsbara, som förbrukad olja, färgburkar eller gamla bildskärmar, tillhör även kategorin grovsopor. Det här avfallet ska aldrig sorteras bland vanligt hushållsavfall eller trädgårdsavfall eftersom det kan innehålla farliga ämnen som kan skada miljön. Istället bör du lämna grovsopor vid en specialiserad återvinningsterminal där de sorteras och tas hand om.

Föremål som inte är återvinningsbara kan också doneras eller säljas till återvinningsterminaler, second hand-butiker eller loppmarknader. Du får ofta betalt för produkter som är i ett gott skick och många second hand-butiker har speciella program för att hjälpa till att samla in elektroniskt avfall. Detta är ett bra sätt att rensa ut ditt hem, och frigöra utrymme.