Är det dags för gitarrerna att ta plats på scenen igen?

06 maj 2021
Mikael Barani

Det brukar sägas att gitarrmusiken är död. Frågan är om det stämmer. Under det senaste decenniet har ett gäng profilerade gitarrister sakta men säkert lagt mer och mer mark under sig.

Ta bara sådana musiker som Rabea Masaad, Plini, Tossin Abasi och Javier Reyes för att nämna en liten handfull. Det känns på något sätt som att saker och ting sjuder utanför mainstream-lyktans varma sken.

En ny våg av gitarrmusik

Det är förstås inspirerande för alla unga musiker som vill plocka upp gitarren som instrument. För även om tyngdpunkten länge har legat på elektronisk musik, trots allt behöver man inte särskilt mycket utrustning för att få ihop en låt, så är det kul om mer klassisk instrumentering skulle komma tillbaka.

Samtidigt är det mer budgetvänligt än någonsin att plocka upp ett schysst instrument på https://www.danguitar.se/.

På de stora scenerna är det de gamla rävarna som syns främst. Det handlar om band som Foo Fighters, Metallica med mera. Det är förstås enormt glädjande att dessa band ännu spelar och förgyller världens scener med sin närvaro. Samtidigt vore det häftigt om det skulle börja ske någon form av nyrekrytering.

Hoppet ligger hos band som Greta Van Fleet som kombinerar Led Zeppelinska toner med modern energi.

Är det något man kan vara säker på är det att saker och ting går i cykler. Innan man vet ordet av så kommer man att sitta och klaga över att alla dj:s har försvunnit och att det bara är en massa neogrunge uppe på scenerna.

Naturligtvis börjar alla sådana här återtåg med att det byggs upp tillräckligt mycket momentum för pendeln att svänga tillbaka. Det är där du och dina kompisar in i bilden. Det är bara att våga drömma och starta ett band som börjar lira ihop en i replokal.
Vem vet, kanske är det er dröm som blir sann?