Bergvärme i Västerås

24 juni 2021
patrick pettersson

Med bergvärme kan man få massor av värme till en riktigt låg kostnad. Därför passar en bergvärmepump särskilt bra för hushåll som konsumerar lite mer värme och varmvatten, men även för flerfamiljshus och bostadsrättsföreningar. Dessutom räknas bergvärme som en förnyelsebar energikälla. 

Det kostar en del att installera bergvärme eftersom man först måste borra en energibrunn. Men det lönar sig ändå alltid eftersom energikostnaderna blir så pass mycket lägre och man snabbt sparar in pengarna. Dessutom stiger värdet på fastigheten. 

Att borra en brunn för bergvärme går till på samma vis som när man borrar efter vatten. Många borrföretag sysslar därför med brunnsborrning för både vatten och bergvärme. Tyvärr kan man inte använda en och samma brunn för både värme och vatten, utan man behöver två separata. Men vem vet, tekniken brukar snabbt gå framåt och i framtiden kanske det räcker att bara borra en brunn?

Det behövs tillstånd vid brunnsborrning för bergvärme

Vid brunnsborrning för vatten behöver man inget tillstånd, men ska man däremot anlägga en energibrunn måste man först få ett godkännande från kommunen. Detta eftersom det alltid finns vissa miljömässiga risker då man borrar för bergvärme, och grundvattnet kan ta skada. Men oftast beviljas man tillstånd och då gäller det att hitta ett företag som är skickliga på brunnsborrning, så att installationen blir lyckad och utan problem. 

När man upphandlar brunnsborrning för bergvärme i Västerås är det viktigt att man inte bara ser till kostnaden, utan även tittar på referenser och erfarenhet. Ett företag som väl känner till marken i området och som har stor erfarenhet vet hur man borrar en lyckad brunn och hur man undviker felen. Men det är ändå viktigt att det företag som man väljer har riktiga försäkringar då det aldrig finns några garantier. Som privatperson kan man använda sig av rot-avdraget vid brunnsborrning, och på så vis få ned kostnaden.