Bevisa dina skador med ett invaliditetsintyg

25 april 2022
Lily Hansen

editorial

Vad gör man egentligen om man blir så pass skadad att man bedöms att aldrig mer kunna jobba igen? Ska man bara gå utan inkomst resten av livet och leva på brödsmulor och allmososr? Nja. Förhoppningsvis har du tecknat någon slags försäkring som ska täcka detta inkomstbortfall. Så att du trots allt kan ha någon form av skälig levnadsstandard även efter din tråkiga skada. Men allt sådant där sker såklart på särskilda villkor.

Det är inte bara att klampa in på försäkringsbolagets kontor och kvittera ut sina pengar. Först och främst måste ha någon form av invaliditetsintyg. Det är ett dokument som skrivits under av en läkare. En läkare som har bedömt att dina skador är så pass allvarliga att du är att betrakta som invalid och inte kommer att kunna jobba mer. Den slutsatsen är det alltså en läkare som ska dra. Det kan du inte göra själv. Åtminstone inte om du vill ha ut någon ersättning.

 

invaliditetsintyg

 

Rätt ska vara rätt

Det är med andra ord just invaliditetsintyget som är nyckeln i sammanhanget. Utan ett sådant intyg kommer du inte komma långt i dina diskussioner med ditt försäkringsbolag. Det handlar inte om att de inte tror på dig. Det handlar om byråkrati och att de måste ha hängslen och livrem på sig innan det att de betalar ut några pengar. Sällan handlar det trots allt om några småslantar, och folk kan ju lätt få för sig att begå bedrägeri för att kassera in lite stålar.

Just bedrägeriet är det som man vill komma från. Det är därför du kommer att behöva visa upp det där invaliditetsintyget för att få ut dina pengar. Försäkringsbolaget vill ha läkarens bedömning, ord och signatur. Egentligen handlar det bara om att rätt ska vara rätt. Och är du verkligen invalid är ett invaliditetsintyg inte särskilt svårt att införskaffa.