Ersättning för skadan som hindrar dig från vad du vill 

26 juli 2020
Lily Hansen

Livet är oförutsägbart. Det är hårt och tufft att leva. Man tror länge att man ska kunna gå dansandes som i Sound of Music. Man förväntar sig att för alltid kunna skutta runt på ängar i sommarkvällar, spela fotboll, leka med sina barn och framför allt kanske kunna arbeta utan fysiska besvär och tjäna en hacka innan man går i välförtjänt pension. Och som pensionär vill man för sakens skull inte sitta still till den dag man trillar av pinn. Man vill kunna ta sig tid att resa, spela golf, gå på krogen och vara med vid sina barnbarns uppväxt. Men så skulle det inte bli. 

 

Invaliditetsintyg skrivs av läkare 

Livet är som sagt oförutsägbart, och ibland är det oförutsägbart till den mest vidrigt orättvisa grad. Du råkar ut för en olycka. Du kanske blir påkörd, trillar med cykeln eller råkar ut för en sanslöst dålig timad tackling i en fotbollsmatch som inte bara ödelägger din karriär, utan förstör dina möjligheter att leva normalt igen. Då ska du naturligtvis ha ersättning. Men ersättning kan vara svårt att få utan ett invaliditetsintyg. Invaliditetsintyget skrivs av en läkare och är del av underlaget som sedermera skickas till ditt försäkringsbolag för att du ska kunna få ersättning för din uppkomna funktionsnedsättning.  

 

Intygar vad dina skador innebär 

I invaliditetsintyget skriver läkaren ut på vilket sätt du har skadat dig, vad det innebär för kroppen och framför allt vilka begränsningar det innebär för dig som person och dina möjligheter att fungera i vardagen. När IFK Göteborgsspelaren Robin Söder drog av korsbandet 2009 i U21-EM behövde han troligtvis ett invaliditetsintyg i Göteborg, för att ta ett konkret exempel på när det kan bli aktuellt. Men intyget är inte bara för professionella fotbollsspelare, utan för vem som helst som drabbats av en skada och önskar ersättning från sitt försäkringsbolag.