Gasolflaska för uppvärmning

04 mars 2021
william eriksson

Gasol är enkelt, effektivt och populärt både bland företag och för privatpersoner. Medan gasolflaskor inom industrin mest används som truckbränsle och i värmeprocesser ser det lite annorlunda ut i våra hem. Vi använder gärna gasol då vi grillar och vi har också börjat använda terrassvärmare i större utsträckning. Ett annat område där vi länge använt gasol är i våra husvagnar och husbilar.

Gasol är det optimala bränslet för en husbil. Det fungerar oberoende av elnätet vilket gör att du inte behöver bekymra dig om en elanslutning om du vill campa med din husbil lite mer avskilt än på en camping. Det värmer dig och det lagar din middag. 

 

Hur hanterar man gasolflaskor?

Det första man behöver komma ihåg är att en gasolflaska alltid ska förvaras och transporteras stående. Anledningen är att det finns en säkerhetsventil som inte fungerar som den ska om flaskan ligger ner. När man använder gasol bör man alltid använda flaskans avstängning och inte bara spis eller värme.

Utrustningen är lika viktig, om inte viktigare. Gasolslangen ska kontrolleras med läckspray med jämna mellanrum och de mellanrummen ska inte vara fem år utan snarare tre månader. En slang torkar till med tiden och kan då spricka och då läcker gasolen. Byt alltid skadad slang.

 

 

Vilken typ av gasolflaska ska man använda?

I en husbil eller husvagn brukar det finnas ett utrymme som är avsett för just gasolflaska och då får man anpassa flaskans storlek. Eftersom man gärna vill hålla nere vikten kan det vara bra att välja en flaska i komposit. Den väger mindre och har synlig vätskenivå. 

Reser man utanför Sverige behöver man kontrollera vad för slags anslutning gasol har i utlandet. Man kan behöva skaffa en adapter då det ofta inte är samma koppling som den svenska modellen. En resa blir behagligare och trevligare med värmen från din gasolflaska.