Glasslipning för hus och hem

31 maj 2021
patrick pettersson

Glasslipning är en konstart och ibland är den utvecklad till fulländning. Det finns så många sätt att slipa ett glas. Dels med ornament och graveringar på mindre produkter. Det kan vara ett dricksglas som får en dekor eller en blomvas där det graveras in ett namn på personen som ska få den i gåva. 

Det där sysslar man vanligtvis med när man arbetar på ställen med bruksföremål och prydnader. Men det är inte det enda sättet då det är bra att kunna slipa glas.  

Detta är en hel vetenskap. Det ska till mycket för att alla fasade kanter ska bli perfekta. Ett glas som ska sitta i ett fönster var ofta slipat för att ge ett vackert skimmer och intryck när man tittade ut över sina ägor och fält. 

Men idag slipas allt glas som ska passa in i olika typer av användningsområden. Det kan innebära att en glasdörr behöver få fästen insatta för att passa in i till exempel ett duschutrymme. Andra ställen kan vara i en bastu eller varför inte i ett växthus.  

 

 

Glas och dess komponenter

Fördelen med glas jämfört med andra material är att ljuset släpps igenom så mycket bättre. Det har blivit mer och mer viktigt att ha mycket ljusgenomsläpp i både bostäder och stora kontorshotell. Människan sitter så ofta inomhus och har ingen möjlighet att vistas i naturen så ofta som hen borde. Det gör att ett kontor med mycket glas i byggnaden ger en större känsla av frihet och kontakt med utsidan. Ljuset i sig ger gladare och mindre deprimerade människor.  

Materialet glas består av tre komponenter. Glasbildare är den komponent som är grunden till att glaset kan bildas. Flussmedlet är till för att sänka temperaturen när glaset smälter. Stabilisatorernas uppgift är dels att motverka den instabilitet som flussmedlet kan ge, dels att ge lyster.