Innertak med extra utrustning

20 juli 2021
jonas olsson

Vad är ett innertak och vad är ett undertak? I många fall kanske man kan tro att det är samma sak, och båda kan vara den delen av taket inomhus som du kan se med blotta ögat. Det är även så att båda kan vara tillverkade i samma material, så det kan ibland vara svårt att veta vad det är du ser uppe i ditt tak, antingen du bor i ett flerbostadshus eller en villa. Men det finns vissa skillnader mellan de båda.

Undertak är något som monteras under innertaket. Lite som en kompis för extra utrustning till ditt innertak. Det kan bero på att innertaket är ojämnt eller att man vill få ut någon annan funktion som ytterligare ljuddämpning eller belysning. Innertak är en del av byggnadens bjälklag och är till för att du ska få en byggnad som är funktionell och hälsosam. Där det också kan vara en bonus att du slipper se isolering och annat takmaterial.

 

 

Välj ett passande material

När du ska välja material till ditt innertak så är det klokt att tänka efter vad det är du känner att du behöver. Om du ändå tänker att du ska montera ett undertak så kan du tänka annorlunda än om det är innertaket som blir synligt. Men det kan även vara olika materialval beroende på övriga funktioner och säkerhet som du önskar dig av ditt tak. Skillnaderna kan även bero på om taket är i en villa eller i en industrifastighet.

Genom att välja bland trä, gips och olika skivmaterial kan man få en brandsäkring, akustikfunktioner eller en större acceptans mot väta. Anlita därför gärna ett företag som är kunniga inom den typ av byggnad och verksamhet som du ska ha innertaket i. Då kan du få ut mer av ditt innertak än enbart en täckning av takmaterialet för skönhetens skull.