Köp däck i Göteborg!

28 september 2020
patrick pettersson

Ordet ”bil” kom till i Danmark 1902 när en dansk tidning förkortade ordet automobil. Definitionen av bil är ett motorfordon som har minst tre hjul, och inte är ett stridsfordon eller en jordbruksmaskin. Idag ser nog de flesta att bilar har fyra hjul när de rullar fram på våra vägar.

På hjulen finns det däck som byts efter säsong. Det gäller att ha ett bra däckmönster och ett tillräckligt mönsterdjup för att ha godkända däck. Hur länge man kan ha däcken beror lite på körstilen, men oftast kan man ha däcken i tre till fem säsonger innan man behöver köpa nya.  

 

Använd däck efter säsong

I huvudsak finns det två sorters däck för personbilar – vinterdäck och sommardäck. Det finns även ”åretrunt-däck”, men de är inte gjorda efter det nordiska vinterklimatet, så vintertid bör man byta till vinterdäck istället. När det är dags att skifta däck beror lite på var man bor. Vinterdäck sätts ofta på tidigare i Norrland, medan man byter däck i göteborg när Transportstyrelsens datum gäller.

Skillnaden mellan ett vinterdäck och ett sommardäck är gummiblandningen. Vinterdäck är utformade för att fungera bäst för temperaturer under 7°C, medan sommardäck fungerar bäst för temperaturer över 7°C.

 

 

Var förvara däcken som inte är i säsong?

En bil behöver ju två uppsättningar däck, och någonstans ska man förvara de som inte sitter på för tillfället. Det är inte alla som har ett garage till bilen utan bara en enkel parkeringsplats. Och med handen på hjärtat för de som har garage – är det ett garage eller ett förråd? Hur som helst så finns det inte alltid plats för däckförvaring hemma.

Då kan man använda sig av något som heter däckhotell. De flesta däckfirmor har idag däckförvaring som en möjlighet till sina kunder. I däckhotellet ingår, förutom förvaring, även rengöring av däcken samt kostnaden för däckbyte.