Kunniga inom virussanering

10 juni 2020
Jenny Olsson

 I lokaler där det vistas många personer är det oerhört lätt att smittspridning sker. Där finns ytor som många olika människor tar på och inomhusluften som cirkulerar runt kan innehålla många bakterier och virus som faller ner på ytor som golv, bänkar och andra ytor. Att lägga tid och pengar på en riktigt virussanering är mycket värt. I skolorna slipper man att viruset sprids mellan klassrum och elever som de i sin tur tar hem till sina familjer. Likadant på arbetsplatsen, kan man stoppa virusspridning så slipper man en stor andel sjukfrånvaro. Idag är det också viktigare än någonsin att hålla allt så rent som möjligt när corona härjar i samhället. 

När man ska utföra en virussanering är det viktigt att göra det på rätt sätt. Man ska låta någon utföra det som vet hur man går tillväga och vilka medel som ska användas. Gör man på fel sätt blir det som ogjort, då kanske viruspartiklarna ändå lever vidare och fortsätter att sprida smitta. När det gäller corona är det viktigt att alla gör det de kan för att minska smittspridningen och även om det känns som en liten sak att virussanera en lokal, så kan det göra stor skillnad för människor som  slipper bli sjuka och kanske i sin tur smitta fler människor. 

 

När man ska utföra en virussanering är det viktigt att använda ett medel som verkligen förgör viruset och även att använda det på rätt sätt. Svensk Skadedjurssanering är ett företag som är expert på området och deras medel fungerar för kemisk ytdesinfektion som är alkolholbaserat och innehåller tensider. Viktigt för att utföra en bra virussanering är också att man behandlar ytan mekaniskt. Det räcker alltså inte bara med att spraya över en yta eller hälla desinfektionsmedel på ytan. Virkon är en sammansatt produkt som tillsammans med vatten bildar flera desinfekterande ämnen. Det dödar såväl bakterier och virus som svamp och passar därför utmärkt vid virussanering.