Läder är ett slitstarkt material med goda egenskaper

29 mars 2021
Cecilia Olsson

Läder är ett mycket slitstarkt och funktionellt material som kan användas till allt från jackor och skor till accessoarer såsom väskor och skärp. Läder är ett material som är vattentåligt och dessutom åldras vackert så länge man vårdar det väl. Det är också ett material som har använts sedan urminnes tider vilket är förståeligt eftersom det har så goda egenskaper.

Är det verkligen okej att köpa läder?

Man kan dock fundera över om det är moraliskt försvarbart att bära läder eftersom det består av döda djur, det är dock ofta en biprodukt av köttindustrin, vilket kan göra det lite mer acceptabelt att djuret inte enbart dödas för sitt skinn. Att framställa läder är inte heller en miljövänlig process, men väger man det emot vad lädret ska användas till så kan det jämna ut sig med tiden då man får ett plagg eller en accessoar som kan användas under väldigt många år.

Det är därmed kanske inte det bästa beslutet att köpa läder endast för att sätta en lapp på byxorna, använder du det istället till att göra ett skärp eller en väska är det något man kan ha nytta och glädje av länge. Det är också väldigt viktigt att vända sig till en butik som tar ansvarsfulla miljömedvetna beslut samtidigt som man får produkter som håller hög standard. Hos http://leatherhouse.se/ hittar man till exempel enbart högkvalitativa läder- och skinnprodukter.

Underhåll är viktigt för att lädret ska hålla så länge som möjligt

Eftersom läder består av djurhud, som i likhet med människohud kan spricka om den blir för torr, är det jätteviktigt att smörja in sina läderprodukter med fett emellanåt för att de ska kunna hålla riktigt länge. Läder som är torrt riskerar inte heller bara att gå sönder utan det gör även att dess vattentåliga egenskap försvinner.

Ska du köpa läder är det alltså viktig att vända sig till en bra återförsäljare samt vårda lädret väl!