Regler när du ska bygga attefallshus

19 juli 2020
Jenny Olsson

Idag ser och läser man alltmer om attefallshus. Under de senaste åren hr det växt sig till en stark trend. Attefallshus kan användas på så många olika sätt och bli ett bra komplement till bostadshuset. Kanske har man tonåringar i hushållet som vill ha en egen avdelning? Då passar attefallshuset perfekt som kryp in. Det kan också bli en perfekt arbetsstuga med mycket plats och eget kök. Attefallshuset kan också användas som självständig byggnad eftersom det kan inredas med både kök och badrum. Det finns människor som bor själv och väljer att bo i ett attefallshus som sin permanenta bostad. Eftersom man kan bygga attefallshusen med flera rum och dessutom ha sovloft så blir den ändå rymlig om man planerar det noggrant. När man ska bygga ett attefallshus måste man givetvis fundera hur man ska bygga det och här finns flera alternativ att välja på. Antingen kan man bygga det från lösvirke, vilket kan bli billigare men också kräver mer jobb och planering. Gillar eller kan man inte heller göra så mycket själv måste man dessutom anlita hantverkare för hela jobbet, vilket blir några timmar. 

Om man vill göra det mer enkelt för sig kan man köpa attefallshuset i färdiga sektioner som levereras till platsen. Det är då enkelt att bygga ihop och något som den normalhändiga ofta klarar av. Självklart behöver man ta in rörmokare och elektriker för de bitarna men då blir hantverkskostnaden inte så stor som om man byggt från lösvirke. Det finns också helt färdiga attefallshus, som fraktas till platsen inredd med dörrar, fönster och innerväggar. 

Men vad gäller då när man ska uppföra ett attefallshus? Det är bra att titta på detta innan man påbörjar planeringen och beställning av såväl hantverkare som material. I vissa fall behövs inget bygglov under 30 kvm men det är inte alltid. Det finns en bra sida med artiklar om just detta som heter hus-bloggare.se. Här kan du få matnyttig information om vad som gäller innan du påbörjat bygget, hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/