Skala av of förenkla din vardag

18 maj 2020
Mikael Barani

Flera av oss upptäcker att vi av ren nöd måste börja skala ned på tillvaron nu. Kanske ser inte inkomsterna ut som de brukade i och med att den pandemi som vi befinner oss mitt i har skakat om flera branscher. Säkerligen är det många som trampar vatten för att få saker och ting att gå ihop i vardagen och det finns garanterat inte något utrymme för några excesser. 

Samtidigt är det många av oss som kommer att upptäcka att man klarar sig med förvånansvärt lite utan att livskvaliteten för dess skull sänks särskilt mycket. Vi lever i konsumeraismens tidevarv och säkerligen har vi alla ganska många prylar därhemma som aldrig kommer till användning.
Den goda nyheten är att man kan tjäna sig en liten hacka på att sälja av dessa saker, istället för att de bara står där och samlar damm.

Sedan kan man istället göra riktade insatser med finanserna. 
Kanske kommer vi i framtiden istället se att man lägger undan prestige för att istället framhäva praktisk nytta? Kanske behöver du inte en stor bil utan kan faktiskt ta dig fram i vardagen på en moped? De går ju dessutom att fixa relativt enkelt med billiga mopeddelar från Speed-Line.

För vägen till finansiell hållbarhet är kantad av rationella beslut. Dessa kan vara nog så svåra att fatta när vi dagligen bombarderas med reklam som vill få oss att känna missnöje och ha-begär. 
Det är precis som när du åker till Las Vegas: Oddsen ligger alltid till casinots fördel. 

Samma sak gäller i konsumtionssamhället, där både företagen och staten är beroende av att vi handlar. 
Med det sagt är inte konsumtion eller kapitalism ont i sig. Utan det handlar mer om hur dessa används och hur vi övertygas om att det alltid behövs en pryl till innan vi kan känna oss helt nöjda med oss själva.