Stärk kroppen med örter

21 juli 2020
william eriksson

Inflammatoriska tillstånd i kroppen är ett växande problem för människor idag. Ett pressat tidsschema och höga krav gör oss stressade. Yttre påfrestningar som kemikalier, föroreningar, strålning och felaktig kost är exempel på saker som sänker kroppens motståndskraft och minskar förmågan att avgifta sig. Detta belastar immunförsvaret som då svarar med inflammation.

Du kan hjälpa din kropp på vägen i perioder av extra påfrestning. Många örter är väldokumenterade för att stötta kroppens hormoner och organ. Örtkapslar som tillskott är ett smidigt sätt att dra nytta av naturens stärkande krafter.

 

Sänker inflammation

Gurkmeja är en tropisk ört som länge har använts för dess antiinflammatoriska egenskaper. Den fungerar som en mycket kraftfull antioxidant och ger en starkare effekt än vitaminer. Inflammationer stressar kroppen som då förbrukar mer näringsämnen. När kroppen är utsatt ökar oxidationen och därför vill du tillsätta gurkmeja som antioxidant.

Om du har problem med ledvärk kan gurkmeja minska smärtan. I många fall är det själva inflammationen som orsakar smärtan, så det är en god idé att försöka få ner graden av inflammation i kroppen. Inta gärna gurkmeja tillsammans med svartpeppar för ett ökat näringsupptag.

 

 

Stöttning vid stress

Ashwaganda är en ört som påverkar ditt stresshormon kortisol. Den används som stöttning under perioder med mycket stress. Örten ökar din motståndskraft och stärker och balanserar kroppen. Många upplever också en positiv effekt på sömnen och ett jämnare humör.

Örtkapslar eller pulveriserade örter kan tas som tillskott varje dag. Läs på burken om den rekommenderade dagsdosen. Du kan också äta örterna färska eller torkade. Tänk dock på att inte bara lägga all din energi på tillskott. Om du tenderar att gå med stress under långa perioder så är det kanske något i ditt liv du behöver ändra på. Får du heller inte bukt på dina låggradiga inflammationer så kan du behöva uppsöka en funktionsmedicinsk terapeut eller läkare.